insight.shepleybulfinch > design

Two environmental excellence awards for Phoenix LINK

Monday, 4 October 2010

The LINK took top honors in the 30th annual Valley Forward Environmental Excellence Awards, announced in Phoenix on October 2. The mixed-use building, which was renovated in 2008, received a Crescordia (first place) Award (Commercial/Mixed-Use) and a Merit Award (Historic Preservation).

In contrast to prevailing trends, the LINK boldly chooses to preserve the cultural identity of the structure’s facade and neighborhood while re-purposing it. Located at the heart of the Phoenix Cultural District, the 7,000 square foot LINK re-purposes the structural shell of this two-story mid-century commercial structure and, coupled with high performance interventions, transforms the structure into building stock well suited for the 21st century. Merzproject, a studio of Shepley Bulfinch, is located on the second floor, while a coffee shop, retail space, and gallery occupy the street elevation. The ground-floor façade of glass panels slides open, enlivening the urban fabric and blurring the boundaries between the streetscape and lively activity within.

A short walk from a major light-rail stop, central library, and the Phoenix Art Museum, the LINK required no additional parking. Reusing the structure significantly reduced the volume of construction waste while considerably reducing the impacts of material extraction, production and transportation normally associated with new construction.

This is the second award for the LINK, which won a Best of Interior Design award from Southwest Contractor in 2009. This is also the second time in as many years that the firm’s work has been honored by Valley Forward. The firm’s After Hours Building received an Award of Merit (Office, Commercial, and Mixed Use) in 2009.

Valley Forward press release


Comments are closed.